3 helppoa liikkuvuustestiä, jotka kertovat kaipaisiko kehosi lihashuoltoa ja liikkuvuusharjoittelua.

Milloin viimeksi olet testannut oman kehosi tilanteen liikkuvuuden osalta? 

On hyvä kartoittaa aika ajoin oman kehon liikkuvuutta ja havannoida samalla kehon mahdollisia lihaskireyksiä. Mahdolliset lihaskireydet ja haasteet liikkuvuudessa on hyvä huomioida arjessa ja liikkuessa ajoissa, ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia tai kipuja.  

Liikkuvuus on elimistön toimivuuden kannalta tärkeä ominaisuus.

Seuraa kolme helppoa ja turvallista liikkuvuustestiä, joita voit kokeilla vaikka heti kotona. Saat näiden avulla tietoa siitä oman kehosi liikkuvuudesta ja mihin sinun tulisi kehonhuollossa panostaa enemmän. Testit sopivat kaikille ja kaikenikäisille, mutta huomioi, että liikkeiden tulee tuntua kivuttomilta. Mikäli olet ollut taannoin leikkauksessa tai mikäli kehossasi esiintyy arjessa kipuja ja särkyjä niin näiden testien sijaan suosittelen lämpimästi hakeutumaan lääkärin ja fysioterapeutin vastaanotolle, jotta ei tarvitse jäädä yksin kipujen kanssa, vaan saat avun ja helpotuksen tilanteeseen.

1. Pääsetkö syväkyykkyyn?

Syväkyykky – asennon hallinta kertoo kattavasti nilkan, lonkan ja selän liikkuvuudesta ja lihaskireyksistä. Perusterveen ja toiminnallisen kehon tulisi pystyä viettämään syväkyykky – asennossa aikaa vaivatta, ilman ponnisteluja. Jos asento tuntuu epämiellyttävältä tai sinun on mahdotonta ylläpitää asentoa, voi se kertoa selän tai alaraajojen alueen voimakkaista lihaskireyksistä. Voimakkaista alaselän ja nilkan alueen lihaskireyksistä kertoo myös se, jos pyllähdät asennossa taaksepäin.  Jos asento puolestaan aiheuttaa kipuja tai tiedät sinulla olevan liikkeen estäviä lonkka- tai polviongelmia, niin kannattaa jättää tämä liike väliin.

Huomioi syväkyykyssä muutama tärkeä seikka:

 • Saatko pidettyä selän neutraalissa suorassa asennossa? 
 • Varmista, että polvet ja varpaat ohjautuvat samaan suuntaan. 
 • Saatko pidettyä kantapäät maassa?
 • Tuntuuko asento vaivattomalta? 
Vastasitko johonkin kysymyksistä ei? 
Silloin olisi hyvä ottaa rutiiniksi säännöllinen selän ja alaraajojen alueen liikkuvuusharjoittelu sekä venyttely. 

2. Kumarru eteenpäin - saatko sormet lattiaan?

Vartalon eteentaivutus on yksinkertainen liike, joka kertoo hyvin paljon kehosi liikkuvuudesta. Ota lantion levyinen haara-asento, josta lähdet taivuttamaan vartaloa eteenpäin ja kurottelemaan sormilla lattiaa. 

 • Ilmeneekö liikkeen aikana lihaskireyksiä? Missä?
 • Saatko sormet lattiaan? 
  • Jos sormet tai jopa kämmen yltää lattiaan – Hienoa!
  • Jos keskisormen ja lattian välinen etäisyys on arviolta 10cm tai enemmän, niin olisi aika panostaa takaketjun liikkuvuuteen.  Liikkuvuusharjoitukset, venyttely ja lihashuolto ennaltaehkäisevät ja helpottavat lihaskireyksiä takaketjun eli selän, lantion, takareisien ja pohkeiden alueella.
Fysioterapeutti arvioi tässä testissä kehon liikkuvuuden lisäksi liikkeen laatua ja symmetrisyyttä. Seurataan ilmeneekö eroa lihastasapainossa eri kehonpuolien välillä, laskeutuuko selkä suorassa linjassa vai hakeutuuko ylävartalo oikealle / vasemmalle. Pyöristyykö selkäranka koko matkalta vai esiintyykö jollakin selkärangan segmentillä jäykkyyttä? Lähteekö keho kompensoimaan mahdollista tietyn alueen puuttuvaa liikkuvuutta jonkun muun kehonalueen yliliikkuvuudella? Nämä ja monet muut pienet yksityiskohdat kertovat fysioterapeutille tai muulle tuki- ja liikuntaelimistön ammattilaiselle paljon kehosi tilanteesta ja voivat auttaa pääsemään myös mahdollisen kiputilan jäljille. 
 
Eteentaivutustesti

3. Saatko sormet yhteen selän takaa?

Seuraava testi kertoo hartiaseudun ja olkanivelen liikkuvuudesta. Seiso ryhdikkäässä seisoma-asennossa. Vie yksi käsi yläkautta ja toinen alakautta selän taakse ja pyri koskettamaan eri käsien sormilla toisiaan. Tämä testi kertoo monipuolisesti olkanivelen toiminnallisesta toimivuudesta samanaikaisessa koukistus-, ojennus- ja kiertoliikkeessä. 

 • Koskettavatko sormet toisiaan?
  • Jos saat sormet tai jopa kämmenpäät yhteen, niin olkanivelen liikkuvuutesi on hyvällä tasolla. 
  • Jos sormien välinen etäisyys on useita senttimetrejä, hartiaseudun ja olkanivelen liikkuvuudessasi on puutteita. Kannattaa tällöin panostaa hartiaseudun ja rintarangan liikkuvuusharjoitteluun sekä venyttelyyn.
 • Huomioi ja havainnoi, onko oikean ja vasemman olkanivelen välissä puolieroja? Onko jompi kumpi liikkuvampi tai jäykempi?

Mukavia liikkuvuustestihetkiä!

Toivottavasti sait näiden testien avulla lisätietoa kehostasi ja mahdolisesti inspiroiduit liikkuvuusharjoitteluun tai venyttelyyn . On tärkeää tiedostaa oman kehon vahvuudet ja puutteet, sillä näin sinulla itselläsi on enemmän työkaluja omasta hyvinvoinnista, ergonomiasta ja terveydestä huolehtimiseen. 

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä liittyen liikkuvuustestaukseen tai liikkuvuusharjoitteluun, niin ota yhteyttä. Vastaan enemmän, kuin mielelläni! 

Tagged , , , ,